GATUPLAN – Kidsen Från Provinsen (feat. Dennis Lyxzén)

Ute i landet – i replokaler, lokala teatergrupper, musikföreningar och på fritidsgårdar så håller just nu dom som imorgon kommer att hyllas för sina internationella framgångar inom musik och film på med att bära gitarrförstärkare, bygga en scen eller fila på sitt nya material. Ingenting kommer gratis, det vet alla kulturarbetare. Speciellt om man räknar dom där 10.000 timmarna som ska investeras i konsten och vilken ekonomisk utdelning den oftast ger. Men folk ute i landet stretar på! Dom spelar i band, lär varandra om digitala verktyg, spelar teater och gör sin grej. Folkbildningen lever sitt eget liv som en mäktig kraft underifrån, och den bär på något stort. En dag kommer någon att skina, få ta emot fina exportpriser för sin kulturella näring och strålkastaren riktas än en gång mot alla dom talangerna som tycks blomma upp från ingenstans i det här landet. Men strålkastaren riktas sällan mot replokaler, studiecirklar och slitet på vägen dit.

De sistnämnda är vad GATUPLAN’s låt ”Kidsen från provinsen” handlar om och hyllar – om att som ung drömma om att spela musik och att skapa något som är större än en själv, och att få förutsättningarna att försöka. Inge Johansson, sångare och låtskrivare i GATUPLAN, har under sin karriär spelat mer än 1500 konserter världen över och spelat in runt 20 album. Med utgångspunkten i pojkrummet i en bruksort utanför Skellefteå lades grunden till rockdrömmen genom något så oromantiskt, men ändå så konkret som musikföreningar, fritidsgårdar och studieförbund. Så den här låten är också en hyllning till allt det som sänkte tröskeln till kulturen.

”Kidsen från provinsen” är både textmässigt och musikaliskt en flört med RANCID, men istället för deras arbetarklasshistorier från den amerikanska västkusten så berättar låten om uppväxtåren i Västerbotten där kärleken till musiken förde unga människor samman i fritidsgårdarnas replokaler. Tillgängligheten gjorde att de stora drömmarna kunde födas, och den kulturen som skapades ute i provinserna blev biljetten ut i världen. Inte bara för Inge, utan för så många andra. Det är också därför denna låt sjungs lika mycket av Dennis Lyxzén, som kommer från en identisk bakgrund. Detta är dessutom första gången sedan uppbrottet av The (international) Noise Conspiracy som Inge och Dennis spelar in musik tillsammans! Och lika mycket som det är en självbiografisk låt så handlar den om de kulturarbetare som idag kämpar på gräsrotsnivå runt om i orterna för att det ska hända något där de bor och för att föra människor närmare varandra i en tid där så mycket elände splittrar oss – Den kampen är det enda kulturkrig som GATUPLAN ställer upp på.

Förutom Inge Johansson som sjunger och spelar bas så hör vi Jouni Haapala på trummor och slagverk, Lars Ekman spelar klaviatur, Anna Philipsson sjunger och Simon Dahlberg spelar gitarr.

GATUPLAN går sin egen väg genom det svenska musikaliska landskapet, utan att bry sig om ängsliga trender eller snäva kategoriseringar. I GATUPLAN’s genreöverskridande punk så är utgångspunkten melodisk punkrock i stil med RAMONES och RANCID, men det finns även inslag av ska-musik i stil med THE SPECIALS, attityden kan spåras till klassiska svenska punkband som EBBA GRÖN och sången har inspirerats av tidiga THE STREETS. Och att inte göra något tillrättalagt har faktiskt visat sig vara ett vinnande koncept – Albumet ”Välkommen till underjorden” och GATUPLAN har uppmärksammats och fått fin respons av såväl Per Sinding-Larsen på SVTs morgonstudion, i Fredrik Strages podd ”Hemma Hos Strage”, Jan Gradvall i Dagens Industri. Singeln ”Sympati För Djävulen” plockades upp på rotation på Sveriges Radio P3 och i videon till densamma medverkade skådespelaren Leif Andree. Och trots att GATUPLAN sjunger på svenska så har albumet uppmärksammats och lovordats internationellt, bland annat av den kanadensiska artisten Danko Jones och det tyska bandet Donots.

”Kidsen från provinsen” berättar historien om GATUPLAN’s ursprung, med siktet att ta musiken vidare långt in i framtiden. En framtid som ter sig lite ljusare så länge vi skapar den tillsammans i replokaler och kulturföreningar ute i landet. Kampen går vidare!

Lyssna på Kidsen från provinsen: https://open.spotify.com/track/7gSO2533sj49fHUWqhUtNW?si=033960419aa74eeb